Margarita Vilcāne gatavojas ballei

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/G.Dieziņš

Vēl nepamodusies aizčāpo līdz upītei un – pļekš! – pa pliko iekšā..

«Šoreiz, atšķirībā no citiem mana mūža gadiem, Lieldienu svinēšana aprobežosies tikai ar olu krāsošanu – nekam vairāk nav laika,» saka klausītāju iemīļotā dziedātāja Margarita Vilcāne. Viņa gatavojas Margaritas ballei, kas Otrajās Lieldienās gaidāma Nacionālajā teātrī. Visas biļetes pārdotas!

Tikai vienu reizi

Leģendārā latviešu estrādes māksliniece Margarita Vilcāne pērnā gada nogalē atskatījās uz savas dzīves 65 gadiem. Nu tapusi jubilejas koncertprogramma, kas tiks piedāvāta tikai vienu reizi. «Mani vienmēr fascinējis teātra noslēpums, tā pacilājošā sajūta, kad dziest gaisma zālē un veras priekškars. Tāpēc jubilejas ballei ideālākas gaisotnes par teātri nav,» saka Margarita Vilcāne un sola, ka tas nebūs vienkāršs koncerts ar labākajām dziesmām, bet gan viņas dzīves stāsts, ko viņa stāstīs kopā ar mūziķiem, kuru radošā darbība dziedātājai vienmēr šķitusi interesanta. Cienījamā māksliniece atklāj, ka ar viņu kopā muzicēs Raimonds Pauls, Intars Busulis, Uldis Stabulnieks, Gunārs Kalniņš, Normunds Rutulis, Mārtiņš Freimanis un citi mūziķi, kā arī instrumentālais ansamblis Kārļa Auzāna vadībā.

Kā jau īstā ballē pienākas, netrūks arī pārsteigumu un noslēpumu. Šobrīd dziedātāja atklāj vien to, ka gan skatītājiem, gan viņai pašai būs iespēja paskatīties un ieklausīties tajā Margaritā, kura pirms daudziem gadiem sapņoja kļūt par dziedātāju – šo pārsteigumu palīdzēs īstenot Nacionālā teātra aktrise Ieva Puķe.

Veltījums mammītei

Interesanti, ka Margarita Vilcāne savu lielo balli nesaista ar apaļo jubileju. Viņa apgalvo, ka koncerta iemesli ir citi: pirmkārt, ārkārtīgi liela vēlēšanās atkal satikties ar savu publiku, kas viņu mīl, ciena un gaida. Otrkārt, tas būs veltījums viņas mammītei, kas pirms diviem gadiem aizgāja no šīs pasaules.

Vienu solījumu savai mammītei dziedātāja jau izpildījusi: šā gada 5. martā viņa stājās altāra priekšā, lai salaulātos ar savu vīru Juriju Skopu. Jāvārdu viņi viens otram teica pirms 25 gadiem – toreiz tas notika Centra rajona dzimtsarakstu nodaļā. Tagad abu mīlestība apstiprināta Svētā Franciska baznīcā. «Tā bija ļoti sena mammītes un mana vīra vēlēšanās, tikai es tā nopietni to neuztvēru. Tagad, kad mammītes vairs nav, es to izdarīt uzskatīju par savu pienākumu.«

Stāstot par pienākumiem, dziedātāja pačukst, ka jau pavisam drīz viņai būs vēl nebijuši pienākumi – dēls Andris, kurš šobrīd dzīvo Amerikā, kopā ar sieviņu Daigu gaida pasaulē nākam savu pirmdzimto... «Ar milzu prieku gaidu savu mazbērniņu,» sajūsmināti saka Margarita Vilcāne un stāsta, kā viss izplānots: tūlīt pēc mazulīša piedzimšanas uz Ameriku palīgā jaunajiem vecākiem dosies Daigas mamma, bet uz vasaras beigām – otra vecmāmiņa.

Ļoti daudz peldēsies

Kādi ir dziedātājas plāni šai vasarai? Atceramies, ka pērn viņai bija ļoti daudz darba: Ģertrūdes loma mūziklā Vella kalpi un vasaras turneja ar koncertizrādi Zelta graudi.

«Var teikt, ka vasaru vispār neredzēju. Šovasar nekā tāda man nebūs. Atpūtīšos, peldēšos. Ļoti daudz peldēšos. Ja Dieviņš dos skaistu vasaru, uz ko pēc tik garas ziemas es ļoti ceru.» Jau daudzus gadus dziedātāja vasaras pavada savās lauku mājās Mērsragā, taču peldēties viņa iet nevis uz jūru, bet uz upīti, kas savieno Engures ezeru ar jūru. «Ūdens tur ir tik dzidrs un straujš, ka var pat dzert. Man ir rituāls katru rītu: vēl nepamodusies es aizčāpoju līdz upītei un – pļekš! – pa pliko iekšā. Un tad es esmu pamodusies, tikai tad man sākas diena. Bet tad jau redzēs, kā viss izdosies šovasar. Cilvēks plāno, bet dzīve ievieš savas korekcijas...«

Taujāta, vai viņai ikdienā inepietrūkst skatuves, Margarita Vilcāne atzīst: vienubrīd ļoti, ļoti pietrūcis. «Bet, daudz ko pārvērtējot un izvērtējot... es jau būtībā neko neesmu darījusi, lai būtu biežāk uz skatuves. Šodien tā ir ļoti liela greznība, un es to sev varu atļauties, taču es uzstājos tikai, kad mani ļoti grib redzēt un ļoti mani aicina. Lai būtu regulāri uz skatuves, neko neesmu darījusi, un neko arī vairs nedarīšu. Jo tas prasa milzīgus pūliņus un daudz fiziska spēka, bet es domāju, ka ir pienācis laiks padzīvot drusciņ arī sev un ģimenei; līdz šim tas nebija darīts nekad.»

Nevar bez skatuves

Maestro Raimonds Pauls:

– Nenoliedzami, ka savā laikā Margarita ir ļoti daudz ļoti laba izdarījusi. Viņa ir viena no tām, kuru droši var ieskaitīt latviešu estrādes zelta fondā, vai sauciet to, kā gribat. Padarīts ir milzīgs un ļoti labs darbs. Arī šodien paklausos viņas ierakstus un saprotu: tie ir labi! Kā viņai tālāk dzīvē gājis... nu, ko lai saka – kā jau visiem tiem mūsu dziedātājiem, kas tajos gados neko priekš sevis nevarēja nopelnīt. Tāds nu bija tas mūsu liktenis . Un tagad ir jādomā, kā vispār galus savilkt kopā. Un, ja vēl tie gadi nāk virsū, skaidrs, ka iespēju paliek arvien mazāk. Kas mācēja pārslēgties, tiem tagad vieglāk. Skaidrs, ka viņa jau nevar bez tās skatuves. Es jau arī to zinu, kā skatuve spēj paņemt savā varā un turēt ciet aiz rīkles.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu